Så här sparar du pengar på matinköp | Lånapengarinfo.se

Artikler

spar på mathandelen

Så här sparar du pengar på matinköp

Utgör familjens utgifter för mat en allt för stor del av månadsinkomsten? Det finns mycket man kan göra för att reducera denna kostnad. Undersökningar visar att många svenskar lägger mycket mer pengar på mat än nödvändigt, och det på grund av dåliga rutiner och inköpsvanor. I den här artikeln ger vi dig några goda råd för att du ska kunna spara in på matinköpen varje månad.

Gör en måltidsplanering – och håll dig till den

Det bästa receptet för besparingar på matinköpen handlar just om att planera måltiderna – ett slags recept för veckan. Använd en stund av söndagskvällen till att planera den kommande veckans alla måltider, och skriv samtidigt ned övrigt som ska köpas till hushållet. Detta ger inte bara en förutsägbar vecka när det kommer till matlagning och måltider, utan också en planering av frukost, lunch, middag och andra saker som behövs i hemmet. Om du har en färdig inköpslista tar det kortare tid att handla – du sparar alltså även tid.

Om du dessutom undviker impulsköp finns det riktigt mycket pengar att spara på att handla en gång i veckan. Veckans alla middagar till familjen kanske kan hållas under tusenlappen. Med fyra veckor på en månad är 4 000 kr inte mycket för en hel familj. Nyckeln till detta är att köpa allt man behöver på en gång, och att man då snarare köper mer prisvärda storpack i stället för att man gör en massa små inköp flera gånger i veckan.

Jämför priser

Att jämföra priser är en naturlig metod för att spara pengar på matinköpen. Det är ingen hemlighet att det finns butiker som prioriterar god service och hög kvalitet framför priser (till exempel små snabbköp med väldigt väl tilltagna öppettider eller med charkuteriavdelning med exklusiva produkter) medan andra fokuserar på totalbeloppet på kvittot (storköp som Ica Maxi, ÖB, Willys). Detta bör man ha i åtanke när man veckohandlar. Flera prisundersökningar visar att man kan spara stora summor på varje vagn man köper genom att välja var man handlar.

Utnyttja extrapriser – om du faktiskt behöver produkten i fråga

Det är naturligtvis dumt att tacka nej till bra extrapriser eller rabatterbjudanden så länge man faktiskt har användning för produkterna. Det kommer nya erbjudanden i butikerna varje vecka, och man ska gärna utnyttja dessa. Är det extrapris på köttfärs kan man ju passa på att köpa mycket och frysa in det för att använda det senare. Just när du köper den stora mängden köttfärs blir priset högt vid den inhandlingen, men du sparar på det under kommande veckor i stället.

Ofta kan det vara bra rabatter på varor vars utgångsdatum precis nåtts eller kommer att nås snart. Ofta kan de vara nedsatta till halva priset, vilket gör att du kan köpa betydligt fler billigare råvaror till middagarna.

Skippa snacks och godis!

Om det är något som verkligen kostar pengar så är det godis och snacks. Ett paket köttfärs kan ofta kosta lika mycket som en påse chips och en chokladkaka. Det förstnämnda kan vara huvudingrediensen till en middag för två, medan det sistnämnda är en extra utgift för något som man faktiskt kan klara sig utan. Självklart kan man behöva något extra någon gång mellan varven, men håll det till helgen, så blir det också något speciellt. Det finns verkligen mycket pengar att spara genom att dra ned på inköpen av godis och snacks.