Snabblån | Billiga och Bästa

Snabblån

Ett så kallat snabblån innebär precis som ordet avslöjar att låneprocessen sker betydligt kvickare än via den traditionella bankvägen. Det brukar handla om mindre typer av lån och den lånade summan ska vara långivaren tillbaka inom en kort period, vanligtvis en månad för att undvika högre kostnader. Väljer man att betala tillbaka ett snabblån på längre tid brukar detta innebära rejält höjda omkostnader i form av avgifter och effektiv ränta. Det är därför av stor vikt att man aldrig lånar mer än man behöver när det gäller snabblån, då slutkostnaden kan bli smärtsam om man exempelvis inte får in pengar i framtiden.

Att ta ett snabblån eller sms-lån är en bra lösning för att snabbt få bukt på en ekonomiskt jobbig situation. Det kan till exempel handla om något oväntat som innebär höga utlägg eller kort och gott en investering eller ett köp man helt enkelt inte vill vara utan. Kanske är det sommar och alla vänner har planerat en härlig resa men just för stunden är plånboken tunn – just då kan ett snabblån vara ett smidigt sätt att lösa dilemmat, så länge man vet att pengar kommer in på kontot framöver för att kunna betala tillbaka lånet.

Lånebelopp

När det kommer till summan på beviljade snabblån kan dessa variera men det vanliga är att det sällan handlar om några större belopp. De flesta av marknadens snabblånsaktörer lånar ut från 1 000 kronor upp till 50 000 kronor, men det finns de som erbjuder något högre än så. I det sista fallet är det så klart av ganska stor vikt att lånesökaren har en stabil ekonomi för att få så goda villkor som möjligt. Högre belopp innebär oftast en större kontroll och mer noggrann kreditvärdering, vilket leder till en förskjuten utbetalning av de lånade pengarna – därför kanske inte något klassiskt snabblån.

Monetti är en lånesajt med möjlighet att låna från 1 000 kronor upp till 20 000 kronor, alltså ett klassiskt exempel på snabblån av lite mindre belopp. Ferratum bank är likaså en kreditgivare som kan hjälpa till med utlåning av pengar på en lägre nivå då man hanterar summor från 1 000 kronor till 4 000 kronor när det gäller snabblån, men på ett snabbt och effektivt sätt.

Ålder för att ansöka om snabblån

Enligt svensk lag får inget kreditbolag låna ut pengar till någon person som inte är myndig, det innebär att den som söker minst måste ha fyllt 18 år. Idag finns det varierande ålderskrav hos kreditbolagen på nätet, flertalet har just 18 år som krav, men det finns de banker och låneinstitut som satt 20 år eller 21 år för att ännu bättre säkerställa låntagarens seriositet.

Frogtail, Bank Norwegian och Monetti har samtliga 18 år som krav för att ansöka om lån medan Marginalen samt Mobillån kräver att man fyllt 20 år. Ferratum bank och Klicklån kräver bägge en minimiålder på 21 år för den som ansöker om snabblån.

Kreditvärdering

Snabblån och SMS-lån innebär generellt sett betydligt lägre krav när det kommer till att få lånet beviljat. Enligt den svenska lagen från 2014 för upplysningsföretag och kreditupplysning, som för övrigt kontrolleras av finansinspektionen, måste dock alla kreditbolag göra en kreditvärdering oavsett vilket lånebelopp det handlar om. SMS-lån kan många gånger omnämnas som ”utan UC” (utan krav på värdering hos upplysningscentralen), men det innebär inte att man helt utesluter kreditvärdering. Någon typ av upplysning måste alltid göras däremot kan det utföras av en tredje part.

Som tidigare nämnts brukar högre lånebelopp innebära en striktare kontroll, Bank Norwegian med sitt höga lånetak använder sig exempelvis av UC direkt när de gör kreditupplysningar och tar därför lite längre tid än kreditaktörer utan UC.

Räntor och avgifter

Det är dessa faktorer som avgör vilket kreditbolag folk väljer att ansöka om lån hos. De kan skilja ganska rejält mellan olika aktörer online och det är därför oerhört viktigt att man som lånesökare alltid går igenom alla detaljer kring ett eventuellt snabblån. Räntor kan många gånger erbjudas individuellt, det innebär att en individuell bedömning sker utifrån personens ekonomi i en större kontext än vad som vanligtvis görs hos traditionella banker. Det är alltså inte enbart en taxerad inkomst som spelar in utan även utgifter och eventuella sparmedel vägs in som faktorer för att ta ett beslut gällande eventuellt lån. En person utan deklarerad inkomst kan alltså med andra ord fullt möjligt ansöka och få beviljat snabblån hos flera aktörer på marknaden.

Avgifterna när det kommer till snabba lån är också en ganska lummig historia som man gör bäst i att noggrant kontrollera innan man bestämmer sig för att lämna in en ansökan om lån. De kan exempelvis vid en första anblick tyckas vara rimliga men dessvärre snabbt stiga till att bli en betydligt dyrare slutkostnad än man förväntat sig.

Marginalen bank erbjuder lån med en ränta från 3,50 % upp till 18,95 % helt beroende på den individuella bedömningen. Bank Norwegians effektiva ränta börjar på 4,99 % och sätts även den baserad på en individuell kreditbedömning. Svenskgrundade Freedom Finance som idag ägs av Zmarta Group erbjuder sina låntagare en ränta från 3,25 upp till 18,15 %.

Erbjudanden

Precis som mycket annat online slåss även kreditbolagen om att vinna kunder i form av låntagare. Erbjudanden och kampanjer är vanligt förekommande även inom denna bransch och har man turen att hitta något av dessa är det stor chans att snabblånet blir förmildrande när det kommer till omkostnader. Ett hett tips är att spana in sajter på nätet som ger dig en god överblick av alla större (och även mindre) kreditaktörer online som till exempelvis Lendo. De jämför snabbt allt från räntor och avgifter till tidsupplägg och kreditkrav.

Monetti annonserar just nu på nätet med lockande erbjudanden som ”avdragsgill ränta” och ”ingen ansökningsavgift”, medan klassiska SMS-låneaktören Mobillån erbjuder 1 000 kronor gratis till nya kunder.