Refinansiering av skulden | Lånapengarinfo.se

Artikler

Refinansiering av skulden

Höga månatliga utgifter som grundar sig på avbetalningar sliter inte bara på plånboken utan även på humöret och livskvaliteten. Vägen till en bättre vardag går ofta via det vi kallar för refinansiering eller skuldfinansiering. Det är när du tar på dig en skuld för att betala den gamla. Målet är då att det nya lånet ska ge dig bättre villkor och därmed lägre totalkostnader.

Tänk på samma sätt som med en elräkning

Vill du byta elleverantör om du sparar 5 kronor per månad? Vad händer om sparar 5 000 kronor? Då är svaret ja på den sista frågan. Skillnaden på räntekostnader och eventuella avgifter är det som bestämmer om skuldfinansiering är något att satsa på. Återigen betyder storleken på skulden en hel del. Att skuldfinansiera små belopp har kanske inte nödvändigtvis någon större betydelse, men om det handlar om större belopp som tiotusentals kronor om året kan man börja tänka om.

Vilka slags lån du får till refinansieringen är också avgörande. Räntesatsen på ett säkrat lån är i regel betydligt lägre än ett lån utan säkerhet. Lönsamheten är något varje individ bör se över, eventuellt med hjälp av bankerna eller på webbplatser för privata ekonomiska frågor.

Vad kan man skuldfinansiera?

Alla former av skulder kan skuldfinansieras. Vad de flesta stöter på i detta sammanhang, är när de förhandlar bättre villkor på ett bolån hos banken eller flyttar lånet till en annan bank. Även om rörliga kostnader är höga och ränteskillnaderna på bolån från bank till bank är låga, kan denna typ av skuldfinansiering har stor inverkan.

Refinansiering av privatlån och skuld på kreditkort blir också väldigt vanligt. Beloppen i fråga är normalt mycket lägre här jämfört med bolån. Men ränteskillnaden är i regel av betydande sak. Speciellt gäller det kreditskuld, där den effektiva räntan gärna ligger mellan 20 % och 30 %. Har man skuld på olika kort och sliter med att betala av dem, lönar det sig att samla krediterna i till exempel ett blancolån. Räntesatserna på den typen av lån varierar, men den kan komma ner i runt 8 % effektivt beroende på hur kreditvärdig du är.

Bli kvitt skulder med hjälp av avbetalning

Det är inte bara skulder på kreditkort som är dyrt. Räntesatserna på avbetalning för diverse varor, speciellt elektronik och vitvaror, ligger också på en hög nivå och oftast långt över villkoren för ett blancolån. Sådana avbetalningsplaner är gärna något man tar på sig när man snabbt behöver köpa varor. En tvättmaskin som blir trasig kan ju ersättas samma dag, även om man inte har pengarna. Emellertid blir den tvättmaskinen på avbetalning betydligt dyrare än om den betalas konstant.

Sådana skulder kan också skuldfinansieras. För de som har bolån kan sådana lån ofta utvidgas, eller kan man söka ett samlarlån för att fria den gamla. Den som inte har ett bolån får i regel nöja sig med ett blancolån. Även om den typen av lån är dyrare än ett bolån kommer kostnaderna normalt bli betydligt lägre än kreditköpen.