Vanliga frågor om privatlån | Lånapengarinfo.se

Artikler

spørsmål om lån

Vanliga frågor om privatlån

Hur beslutar banken om jag får låna av dem?

Långivare tar beslutet baserat på din kreditvärdighet. Oftast undersöks kreditvärdigheten av särskilda kreditupplysningsföretag eller av banken själv. Det är väldigt viktigt att du svarar ärligt på alla frågor om arbetsgivare, inkomster och andra aktiva lån. Det kommer att kontrolleras i de allra flesta fall, och om banken upptäcker att informationen inte stämmer med vad du har berättat kan du i princip räkna med avslag.

Jag har många betalningsanmärkningar. Kan jag ta lån ändå?

Ja, vissa blancolån finns tillgängliga även för de som har flera betalningsanmärkningar. Du bör dock fundera på om ett nytt lån verkligen är lämpligt i en sådan situation. Personer med låg kreditvärdighet (till exempel många betalningsanmärkningar eller liten eller obefintlig inkomst) måste ofta betala högre räntor på lånet än vad personer med god och stabil ekonomi behöver göra, men i vissa fall kan du få lån till ungefär samma villkor.

Hur hittar jag det bästa blancolånet?

Det enklaste är att kolla med din lokala bank där du ofta kan få en fördelaktig ränta. Men stora banker är inte alltid det bästa alternativet.

Du kan ta hjälp av vår jämförelsetjänst för att hitta ett lån med goda villkor. Överst i tabellen kan du sortera utifrån effektiv ränta, lånegräns och uppläggningskostnad. Ofta hittar du de mest fördelaktiga lånen på internet, eftersom lånen enkelt kan jämföras, vilket gör att bankerna måste konkurrera med varandra om att erbjuda de bästa villkoren.

Hur vet jag om räntan jag får är bra?

Den effektiva räntan på blancolån varierar stort mellan olika långivare. Räntan kan dessutom vara flytande och kan justeras upp eller ned i förhållande till Riksbankens reporänta/styrränta. För närvarande ligger reporäntan på -0,50 %. Självklart kan du inte få lån till denna ränta (bankerna måste ju också tjäna pengar), men du ska försöka få så låg ränta som möjligt. De mest fördelaktiga blancolånen brukar ha en ränta på omkring 10 %.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka lånet?

Om du inte kan betala tillbaka lånet och inte har någon form av försäkring ska du så fort som möjligt kontakta banken eller institutionen som du lånat pengar av. Förklara situationen och be om att få en förlängd avbetalningsplan med en mer fördelaktig betalningsstruktur. Ofta går bankerna med på detta eftersom de vill få tillbaka pengarna de lånat ut.

Vad får jag använda blancolånet till?

Som namnet antyder kan du använda ett blancolån till det du själv vill. Den enda begränsningen är att summan inte får användas i kriminell verksamhet. De flesta som tar ett blancolån gör det för att investera i nödvändigheter eller upplevelser, såsom renovering, ny bil,båt, vitvaror, semester och liknande. Det finns också en trend av att använda blancolånet till eget kapital inför bostadsköp.

Hur mycket får jag låna?

Du kan hitta många banker som erbjuder blancolån från 5 000 kronor upp till 500 000 kronor. En del banker har specialiserat sig på mindre lån och där kan maxlånet vara på 50 000 kronor. Det finns dessutom långivare som erbjuder så kallade mikrolån eller minilån. Ett mikrolån kan vara på 5 – 6 000 kronor och återbetalningstiden brukar vara mycket kort. Det är flera faktorer som avgör hur mycket just du får låna.

Hur lång återbetalningstid får jag?

Inom vissa ramar kan du själv välja över hur lång tid du ska betala tillbaka summan. Ett blancolån på flera hundra tusen kronor har normalt 15 år som övre gräns för tillbakabetalning. Om du lånar lägre belopp får du oftast kortare betalningstid. Vissa mikrolån kan ha en återbetalningstid på endast 45 dagar.

Hur långt tid tar det innan jag får pengarna utbetalda?

I vissa fall kan du få in pengarna på kontot redan samma dag som du ansökt om lån och fått det godkänt. Det avgörs av flera faktorer, såsom när på dygnet du ansöker, hur snabbt du returnerar signerade lånpapper och på vilken bank du har. Det vanligaste är att man får utbetalningen inom en till tre bankdagar.

Vad kostar det att ta ett privatlån?

Kostnaderna varierar mellan bankerna, men mest beror det på din egen ekonomi. Om du har hög kreditvärdighet (hög inkomst och inga betalningsanmärkningar eller andra lån) blir kostnaden oftast lägre än om du har låg kreditvärdighet (låg eller ingen inkomst, betalningsanmärkningar och andra obetalda lån). Uppläggningsavgift och till exempel fakturaavgifter kan också variera. För vanliga blancolån av en viss storlek brukar den effektiva räntan starta på runt 8 % och sträcka sig upp till 20 %, beroende på din kreditvärdighet, lånebeloppet och återbetalningstiden.

Tas det en kreditupplysning?

Ja, du kan inte ansöka om ett lån utan att det tas en kreditupplysning. Det gäller alla typer av finansiering. Kreditvärdigheten bestämmer både om du får själva lånet och hur hög din ränta blir.

Vilka krav ställs det för blancolån?

Alla som ansöker om blancolån måste vara myndiga, alltså vara minst 18 år gamla. Vissa banker kan kräva att du är äldre, men åldersgränsen är sällan över 25 år. Du måste ha en viss årlig inkomst, och man räknar även in försäkringar och hyresintäkter. Vidare måste den som ansöker oftast ha samma nationalitet som långivaren/banken eller ha bott i landet i fråga i minst tre år. De flesta banker kräver också att du inte har några betalningsanmärkningar, men det finns undantag.

Vad innebär medsökande?

En medsökande är en annan person som du tar ett blancolån tillsammans med. Chansen att lånet beviljas blir högre, och det ger en sammantaget högre kreditvärdighet. Banken har större säkerhet om två personer lånar tillsammans. Man ska dock vara medveten om att båda två därmed är ansvariga för att lånet betalas tillbaka. En medsökande brukar vanligtvis vara sambo, äktenskapspartner eller motsvarande.

Vad innebär det att ansöka om kredit (kreditlån)?

En del banker erbjuder kredit utan säkerhet, som ett alternativ till blancolån. Här styr du själv hur stor del av lånesumman du använder och därmed betalar ränta för. Ränta betalas endast på den del av krediten som du faktiskt tar ut och använder. Om du inte använder hela krediten betalar du heller inte ränta för hela den beviljade krediten. En stor fördel med kreditlån är att de oftast enkelt kan förnyas, utan att man måste göra en helt ny ansökan igen.

Vad är smålån eller mikrolån?

Ett smålån är samma sak som ett litet blancolån, och är det riktigt litet brukar det kallas för mikrolån. Ibland kallas dessa smålån också för SMS-lån. Det finns inte någon officiell högsta summa som smålån och mikrolån maximalt kan utgöra, men man brukar säga att alla lån under 10 000 kronor är att betrakta som små.

Vad är bäst, blancolån eller kreditkort?

Kreditkort är i första hand ett praktiskt betalningsmedel. Kreditkort kan ge tillgång till riktigt bra rabatter, men bör inte ses som en lånemöjlighet över lång tid. När den räntefria perioden upphört (vanligtvis efter omkring 50 dagar) börjar ränta avkrävas. Dessa räntekostnader brukar vara mycket högre än vid de flesta blancolån, så kostnaderna kan snabbt bli höga. Satsa på ett privatlån i stället för att använda kreditkortet, om du tror att du behöver låna pengarna i mer än 1,5 månader. 

Kan jag få ett blancolån när jag befinner mig utomlands?

Du kan enkelt skaffa ett blancolån även om du befinner dig utomlands, så länge du har möjlighet att signera elektroniskt med BankID. BankID accepteras som signatur av de flesta banker som erbjuder blancolån. Om du inte har BankID kan du fortfarande ta ett lån när du är utomlands, men det kommer att ta mycket längre tid att få det utbetalt.

Vad är en lånemäklare?

En lånemäklare är ett sällskap som samarbetar med flera banker. Detta sällskap inhämtar erbjudanden från bankerna för din räkning. Vissa lånemäklare representerar mer än 10 banker, vilket kan ge dig 10 eller fler låneerbjudanden genom en enda ansökan via lånemäklaren. Ansökande betalar inte något för lånemäklarens tjänster, i enlighet med lagstiftningen för finansföretag i Sverige. Lånemäklare kallas också för finansagenter, låneagenter, låneförmedlare och liknande.