Vad är blancolån? | Lånapengarinfo.se

Artikler

blancolån

Vad är blancolån?

Med blancolån avses ett lån som tas utan varken pant eller säkerhet. Blancolån kallas idag ofta för privatlån. Huruvida det är förmånligt för din som långivare att ta blancolån beror på vilka ekonomiska förutsättningar och behov som du har. Blancolån kan bli aktuellt att ta exempelvis om dina ekonomiska förutsättningar blivit sämre eller om du vill ta lån utan möjlighet att ställa något i säkerhet. Vid blancolån för akuta och oväntade händelser kan blancolån ibland vara det enda alternativet som du har. Det är därför fördelaktigt om du kan ta ett sådant lån till en låg ränta.

Hur stort belopp kan man ta vid blancolån?

Beloppet kan variera mellan allt från små belopp till belopp för stora inköp. Med blancolån kan man som låntagare låna vad som helst. En tumregel bör således vara att du som låntagare inte bör ta ett högre belopp än du har råd att betala tillbaka. Storleken på blancolånet bör inte vara högre än att det räcker för att betala pengar för den sak eller händelse som är avsikten bakom blancolånet.

Vad gäller generellt vid blancolån?

Räntan sätts individuellt men hänsyn till omständigheterna i varje specifikt fall. Hur stor räntan är på blancolånet beror på lånebeloppet, när låntagaren önskar att återbetala beloppet samt den individuella kreditprövning som långivaren gör i samband med ansökan om blancolån. Det finns i sig inge regler som bestämmer hur stor summa man kan ta i blancolån. Beloppet beror dock ofta på hur stor deklarerad inkomst som låntagaren har. Vid blancolån kan det finnas en fördel i att låna pengar av mer än en kreditgivare. På så sätt sprids risken för kreditgivarna. De flesta banker och andra långivare erbjuder blancolån. Av denna anledning är konkurrensen mellan långivarna ofta stor. Detta medför att priserna på blancolån kan hållas relativt låga.

Vilka olika villkor gäller vid blancolån hos olika långivare?

Generellt gäller att om du som långivare har en stabil inkomst på minst 100 000 kronor om året, god ekonomi samt inte har några betalningsanmärkningar har du även goda förutsättningar för att få lån till en låg ränta och månadskostnad. Det kan således vara svårare att få beviljat ett blancolån om du som låntagare har betalningsanmärkningar eller en låg inkomst. Alternativt kan du få beviljat blancolån men då ofta till en något högre ränta. Orsaken är långivarens risk ökar då de lånar ut pengar till någon som är osäkra på om de kommer kunna få tillbaka pengar ifrån. De specifika förutsättningarna vid ett blancolån bestäms individuellt hos olika banker:

Lendo.se har en löptid på blancolån på 1 – 15 år. Krav på inkomst är minst 110 000 kronor per år. Räntesatsen varierar mellan 3,25 och 29,40 %.

Zmarta har en löptid på 1 – 15 år. Krav på inkomst är 100 000 kronor per år. Räntesatsen varierar mellan 3,25 och 18,15 %.
Freedom finance har en löptid på 1 – 15 år. Krav på inkomst är 100 000 kronor per år. Räntesatsen varierar mellan 3,25 och 18,15 %.
Santander har en löptid på 2 – 12 år. Krav på inkomst är 110 000 kronor per år. Räntesatsen varierar mellan 3,95 och 12,95 %.
Bank Norwegian har en löptid på 1 – 15 år. Det finns inget krav på inkomst. Räntesatsen varierar mellan 4,99 och 20,24 %.
Re:member har en löptid på 1 – 3 år. Krav på inkomst är 120 000 kronor per år. Räntesatsen varierar mellan 4,95 och 19,95 %.
L’easy har en löptid på 1 – 6 år. Det finns inget krav på inkomst. Räntesatsen varierar mellan 9,90 och 21,60 %.
Klicklån har en löptid på 1 – 6 år. Det finns inget krav på inkomst. Räntesatsen varierar mellan 9,90 och 21,60 %.
Frogtail har en löptid på 1 – 3 år. Det finns ett krav på fast inkomst. Räntesatsen varierar mellan 9,90 och 39,00 %.
Ikano Bank har en löptid på 3 – 12 år. Krav på inkomst är 125 000 kronor per år. Räntesatsen varierar mellan 3,50 och 11,95 %.
Thorn har en löptid på 1 – 6 år. Det finns inget krav på inkomst. Räntesatsen varierar mellan 9,90 och 21,60 %.
Fokuslån har en löptid på 1 – 7 år. Det finns ett krav på fast inkomst. Räntesatsen varierar mellan 16,80 och 21,60 %.