Tips innan du lånar | Lånapengarinfo.se

Artikler

tips forbrukslån

Tips innan du lånar

Ett lån kan möjliggöra att du får bättre kontroll över din ekonomi. Ett sådant lån kan öka levnadsstandarden. Till exempel en ny bil eller en ny tvättmaskin kan göra mycket för ditt liv. Du behöver vara medveten om en del saker innan du ansöker om ett lån.

Räntan på lånet

När du lånar pengar tjänar banker eller finansinstitutioner pengar på den ränta du betalar för ditt lån. Det är det första du bör titta på när du jämför långivare. Var även uppmärksam på att många banker och långivare uppger nominell ränta. Den ska du bortse ifrån eftersom den inte uppger den reella kostnaden på lånet. Den effektiva räntan är den faktiska kostnaden på lånet och tar med alla avgifter i beräkningen.

Titta även på den årliga räntan när du jämför. Om räntan redovisas månadsvis multiplicerar du den med 12, så får du den årliga räntan.

Räntan som redovisas hos banken är inte alltid den räntan du får. Din ekonomiska situation (din inkomst, tidigare lån, anställning) är även med och påverkar vilken ränta som tillfaller dig.

Planläggning

Det finns många lån att välja mellan och räntan varierar från 9 % till över 30 %. Det är självklart så att du kan spara mycket pengar om du tar dig tid att jämföra lån.

Om du ska låna pengar betyder det att du måste ha en plan. Hur mycket kan du betala tillbaka i månaden? Tänk över din månatliga budget och hur lång tid du tror det tar dig att betala tillbaka pengarna. Betalar du av lånet under en längre tid får du betala mer i ränta och lånet blir dyrare än om du betalar under en kortare period. Det sista du vill är att komma överens med banken om lånetid för att sedan förstå att du kan betala tillbaka snabbare än du trodde.

Lån på nätet

Människor tycker bäst om att gå till banken för att prata lån. Var medveten om att din bank gör en bättre affär på dig och ditt lån än vad du själv får ut av själva lånet. Internetlån kan ibland ge dig bättre villkor och lägre ränta.

Flexibla lån

Många lån är så kallade flexibla lån. De lånen har hög flexibilitet över hur mycket du betalar in varje månad. Vill du betala in mer än avtalat eller mindre någon månad finns den möjligheten. Du kan även skjuta upp betalningen eller låna mer pengar. Dessa lån kan vara bra för en del, men var uppmärksam på att räntan oftast är högre.

Var ärlig

Vad ärlig med varför du vill ansöka om ett lån om banken frågar dig. Banken kan då ge dig bättre villkor.

Har du funderat på ett kreditkort?

Vill du låna lite pengar och betala under en kort period kan ett kreditkort vara ett bra alternativ. De flesta kreditkorten idag har en räntefri period på 52 dagar (till exempel Re:member) och de är kostnadsfria. 

Flera tips

– Läs alltid villkor och bestämmelser innan du ansöker om lån även om det känns jobbigt

– Titta alltid vad den effektiva räntan blir

– Kolla upp om räntan är fast eller rörlig

– Räkna alltid ut totalpriset på lånet. Lånar du via nätet kan du lätt se exempel på de olika summorna du söker på.

– Kan du betala tillbaka lånet inom kort? Tar banken en avgift om du betalar tillbaka allt inom avtalad tidsram?