Vanliga saker som svenskar använder blancolån till | Lånapengarinfo.se

Artikler

blancolån och svenskar

Vanliga saker som svenskar använder blancolån till

I princip kan man använda blancolån till precis vad man vill. Banken frågar inte efter anledningen för lånet och man behöver inte heller att ha en säkerhet i fast egendom. Hur stort blancolån man kan ansöka om beror på vilken bank man vänder sig till och hur kreditvärdig man själv är. Lånebelopp från minimum 5 000 kr till maximum 500 000 kr är möjligt.

Nedanför kan du läsa om sex vanliga saker svenskar brukar använda blancolånet till:

Renovering

En mycket vanlig sak att använda blancolån till är renovering i hemmet. Att renovera upp köket eller badrummet är särskilt dyrt. För det första så är det dyrt att skaffa ny inredning och för det andra är det för de flesta nödvändigt att anlita hantverkare att göra hela eller delar av jobbet. Om man inte har sparat till en sådan sak under en längre tid måste man finansiera det på ett annat sätt. Att då ta ett lån för renovering är för många en möjlig lösning.

Många väljer att finansiera även andra renoveringsprojekt med hjälp av blancolån. Några exempel kan vara att lägga nytt golv, montera värmeslingor eller ersätta gamla och trasiga fönster.

Båt och bil

Många svenskar tar också lån utan säkerhet för att köpa båt eller bil. Flera långivare har specialiserat sig på denna typen av lån, bland annat Re:member där du kan låna både med och utan säkerhet.

Skuldfinansiering

Om man har flera smålån och skulder på kreditkort kan det vara förnuftigt att skuldfinansiera med hjälp av ett blancolån. Genom att man då samlar alla mikrolån eller smålån till ett större lån blir det lättare att få en översikt. Dessutom ger man sig själv en större ekonomisk handlingsfrihet genom att man både får allting samlat, lägre kostnader – och lägre räntekostnader. Många smålån och kreditkort har mycket hög effektiv ränta och i det långa loppet kan det bli svårt att betala av skulden. Skuldfinansiering med hjälp av ett samlat blancolån kan då vara en bra och praktisk lösning.

Oförutsedda utgifter

De flesta upplever då och då att det dyker upp oförutsedda utgifter. Tvättmaskinen kan plötsligt strejka eller man får en hög räkning från bilverkstaden vid en oönskad tidpunkt. Ett tandläkarbesök som blev mycket dyrare än vad man hade föreställt sig är också något som många har erfarenhet av. Om man inte har planerat för så höga utgifter, blir lösningen för många att ansöka om ett blancolån. Blancolånet gör att man kan fördela de oförutsedda utgifterna över en längre tid. Vanligtvis handlar det ju om förhållanden som måste lösas snabbt och ett blancolån kan man oftast få utbetalt inom loppet av några dagar.

Resor

Det är inte ovanligt att finansiera resor och semestrar med hjälp av blancolån, även om man ofta varnas för att använda blancolån till den anledningen. Varje låntagare bestämmer emellertid ändå själv vad pengarna ska användas till, och har man kontroll på sin egen ekonomi kan en välbehövlig semester man i ögonblicket inte har råd med att bli verklighet på det sättet. Ett alternativ kan vara att ansöka om ett kreditkort för den anledningen.

Shopping

Att använda blancolån till shopping kan vara ett tveeggat svärd om man inte har tillräckligt bra översikt över sin egen ekonomi. Impulsköp bör under inga omständigheter finansieras på detta sätt. Det är emellertid inte ovanligt att utnyttja ett lån för att skaffa sig större saker som möbler, TV eller andra inventarier som man annars måste vänta i några år för att skaffa.

Etablering av egen firma

Många människor går runt med en företagsidé, men behöver ett startkapital. Ett sätt för att förverkliga drömmen om att starta egen verksamhet är att ta ett blancolån. Därmed har man möjlighet till att skaffa sig en ekonomisk bas för etableringen av en egen firma.

Oavsett om man väljer att det ena eller det andra föremålet när man ansöker om ett blancolån bör man har planerat det hela grundligt på förhand. Man bör inte ansöka om ett högre lånebelopp än vad man har behov för, och det är dessutom viktigt att man sätter sig in i ordentligt vad den totala kostnaden blir.