Öka chansen för att få blancolån | Lånapengarinfo.se

Artikler

Öka chansen för att få blancolån

I många fall måste du ha en säkerhet för att få ett lån beviljat. Det gäller bland annat bolån. Blancolån utan säkerhet blir beviljat utifrån andra kriterier. Det viktigaste är att den som ansöker omfattas av en individuell kreditutvärdering. Banken du söker lån hos använder sig av kreditutvärderingsföretag.

Minimikrav

Innan du ansöker är det viktigt att du sätter dig in i vilka minimikrav de aktuella bankerna har. I några banker kan 18-åringar få lån medan andra banker inte lånar ut till någon som är under 25 år. Det är också en del skillnader på krav om årsintäkter. Ofta måste man kunna dokumentera en fast årlig inkomst på 150 000 kronor eller 200 000 kronor. Tjänar du mindre än detta finns det ingen anledning att söka lån hos dessa banker. Ofta är det också så att du får ett negativt svar från banken om du har betalningsanmärkningar.

Uppfyller du minimikraven som banken eller finansinstitutionen kräver är du på god väg till att få din ansökan beviljad. Har du däremot mycket annan skuld från förr, flera kreditkort och smålån kan banken däremot avslå din ansökan.

Andra moment som kan ha inverkan på din ansökan om blancolån

– Är du gift eller sambo, så kommer det att styrka låneansökan om partnern står som medlåntagare. Sett från bankens perspektiv betyder det att säkerheten förbättras.

Hur mycket behöver du låna? Om behovet till exempel är 20 000 kronor är det inte så förnuftigt att söka om det tiodubbla. Det är naturligt nog lättare att få ett lågt lånebelopp beviljat än ett högt.

– Eftersom ett privatlån ofta beviljas utan säkerhet är räntorna mycket högre än på andra lån. Om du kan ge säkerhet, som till exempel i egen eller andras (exempelvis föräldrars) bostad kommer räntan att bli lägre och chansen för att få lånet beviljat kommer också att vara betydligt större.

– Vanligtvis får man inte lånet beviljat om man har betalningsanmärkningar. Har du aktiva inkassokrav så se till att de inte kommer till Kronofogden och blir betalningsanmärkningar, för dessa kan hindra dig från att erhålla lånet.

– Många banker kräver att du skickar in den sista självdeklarationen. Om dina intäkter är högre vid tidpunkten du söker lånet än det kreditupplysningen för föregående år visar, är det smart att lägga till tilläggsupplysningar om detta när du skickar in ansökan. Det kommer att stärka dina chansen att få lånet beviljat.

– Några banker har mindre stränga minimikrav för att få ett blancolån beviljat. Som gengäld är villkoren i allmänhet sämre än de banker som har högre minimikrav. Om man ska nämna några speciella banker så är det lättare att få lån hos exempelvis Ferratum och Re:member (låga minimumkrav) än till exempel Norwegian Bank eller Santander Consumer (högre krav på inkomster och ålder).