Låna pengar utan inkomst | Lånapengarinfo.se

Artikler

blancolån

Låna pengar utan inkomst

Tidigare kunde det vara svårt att låna pengar om man saknade inkomst men idag är så inte längre fallet. Många banker och låneinstitut erbjuder idag blancolån och privatlån till personer som saknar stadig inkomst, ofta under förutsättningen att man kan erbjuda andra garantier för att lånet kommer att betalas tillbaka. En kreditupplysning tas för det mesta på låntagaren för att kontrollera den privata ekonomin och för att se om det finns några betalningsanmärkningar i bagaget. Det faktum att banker och låneinstitut nu lättat lite på sina tidigare ganska stränga spärrar gällande lån till personer utan stabila inkomst har gjort att marknaden rent generellt också mjukats upp och det är idag inte speciellt svårt att låna både mindre och lite större summor utan att ha en fast inkomst.

De krav som ställs för att få ett blanco- eller privatlån är ofta att låntagaren är över 18 år gammal och svensk medborgare, samt saknar betalningsanmärkningar och har en viss summa i årsinkomst, även om inte alltid en fast månadsinkomst är nödvändig. Det kan dock skilja en del mellan olika banker och låneinstitut vad gäller villkor och vilka summor som de beviljar, samt hur långa återbetalningsperioder de erbjuder, och det lönar sig ofta att se över många olika alternativ innan man bestämmer sig för vart man vill låna pengar.

Jämför olika lån och långivare på nätet

Det finns idag en mängd olika verktyg och portaler på internet för att jämföra olika banker och låneinstitut och de lån de erbjuder. Dessa sökmotorer är ofta smidiga att använda för att få en överblick över hur olika lån och långivare fungerar och vilka summor de kan tänka sig låna ut till personer utan fast inkomst. Genom att lägga lite tid och kraft på att söka på nätet och läsa igenom olika långivares villkor och krav kan du få en överblick över hur olika banker och låneinstitut ställer sig till att låna ut pengar till personer utan fast inkomst, och vilka lånevillkor som följer med ett sådant lån. Ofta har lån utan säkerhet, och lån till personer utan inkomst, en högre ränta än andra lån, vilket kan vara viktigt att ta med i beräkningen. Du vill garanterat inte hamna i ekonomisk knipa till följd av ett lån med allt för hög ränta som gör det omöjligt att hantera återbetalningen. Internet är därför ett perfekt verktyg för att hitta det lån som passar just dig och din situation allra bäst.

På de portaler och sökmotorer som finns på nätet för att jämföra lån och långivare behöver du oftast inte delge någon privat information för att få en uppfattning om vilka lån som finns tillgängliga och till vilka villkor. Genom att delge information såsom din ålder, din sysselsättning och din årsinkomst i ett sökformulär får du snabbt svar på vilka långivare som kan finnas tillgängliga för just dig oavsett om du saknar en fast månadsinkomst i dagsläget. Vi har alla hamnat i situationer utan en fast inkomst och det är allmänt känt i dagens Sverige att människor kan hamna i trångmål och befinna sig i situationer utan inkomst under några månader, något som inte längre påverkar din möjlighet att ta lån i alltför hög grad.

Genom att utnyttja de möjligheter som internet erbjuder i form av sökverktyg och jämförelser av olika lån och låneinstitut kan du snabbt hitta det lån som passar just dig. Ofta kan du även ansöka om lånet direkt på nätet och behöver inte besöka något kontor eller vänta på speciella öppettider i en telefonväxel. Notera dock att lån på lite större belopp kan kräva ett telefonsamtal för att verifiera att du är du innan lånet går igenom och betalas ut.

Kunden har alltid rätt

Många som saknar fast inkomst drar sig för att kontakta sin bank eller ett låneinstitut för att be om hjälp och råd angående lån, eftersom man förutsätter att ingen utan inkomst beviljas lån. Detta är dock helt fel och en missuppfattning som många långivare kämpar mot, då kraven och villkoren runt fast inkomst har sänkts och modifierats under de senaste åren. Du gör därför helt rätt i att kontakta banker och andra potentiella långivare för att se hur just de ser på din situation och vilka villkor de kan erbjuda i samband med lån. Även om du saknar inkomst så är det viktigt att komma ihåg att banker och låneinstitut bygger sin verksamhet och sin vinst på att låna ut pengar, och det är du som kund som väljer långivare, inte tvärtom. Kom ihåg att det är du som låntagare som har makt att välja vilket låneinstitut eller vilken bank du ska ingå avtal med, oavsett om du har en fast inkomst eller inte.

Innan du kontaktar en långivare gör du bäst i att undersöka vilka lån de erbjuder, vilka räntesatser som normalt förekommer och hur lång återbetalningsperioden är. Genom att vara väl förberedd inför ditt samtal eller ditt besök med banken eller låneinstitutet visar du dels att du är seriös och en ansvarsfull person, vilket många långivare uppskattar, men du känner dig även säkrare och kan vara mer drivande i diskussionen. Var inte rädd för att utmana och ifrågasätta, du kan nämligen bli förvånad över hur flexibla vissa långivare kan vara och även om räntesatser ibland är svåra att rucka på kan det vara möjligt att förhandla om både räntan och andra delar av lånet, såsom återbetalningsperioden och huruvida det är möjligt att slippa betala tillbaka på lånet en månad om du hamnar i ekonomiskt trångmål. Prata med din långivare och diskutera hur de ser på ett sådant upplägg.

Avgifter och villkor för olika typer av lån

När man tar ett lån är det alltid viktigt att hålla koll på det finstilta och vara på det klara med vilka rättigheter och skyldigheter man själv har och vilka långivaren har. Genom att vara väl påläst och veta vad som gäller i olika situationer kan du undvika obehagliga överraskningar längre fram. Förutom räntan på lånet kan det även tillkomma en så kallad uppläggningsavgift för ett blanco- eller privatlån. En sådan här uppläggningsavgift kan ligga på ett par hundralappar och dras som regel av från den summan som långivaren betalar ut. Ibland förekommer det även en aviavgift för utskick av fakturor och papper. Ha också koll på räntan och var noga med att kontrollera att den är fast och inte rör sig uppåt över tid. Det kan också vara smart att verifiera vad som händer om du hamnar efter med återbetalningarna – påverkar det då räntan och vilka avgifter tillkommer i samband med sen betalning? Seriösa långivare har som regel inga problem att diskutera och delge information angående den här typen av scenario.