Kostnader och avgifter på privatlån | Lånapengarinfo.se

Artikler

Kostnader och avgifter på privatlån

Räntor

Räntor är den högsta kostnaden för dig när du tar ett blancolån. Även en skillnad på 2 till 3 % kan göra den stor skillnad om lånet är högt. Till exempel om du lånar 250 000 kronor till en årlig ränta på 10 % med avbetalningstid på 12 år kommer du att ha sparat 90 000 kronor i förhållande till om räntan var 13 %.

Betalningsavgifter

Betalningsavgifter är en avgift som långivaren lägger på varje månad. Detta är en administrationskostnad som banken har med för att kunna ge dig lånet. Vanligtvis är avgifter cirka 40 kronor per månad, men du hittar också banker som har högre betalningsavgifter och långivare som inte har med denna avgift alls.

Uppläggningsavgifter

Uppläggningsavgiften ligger vanligtvis mellan 500 kronor till 950 kronor. Detta betalas endast en gång och läggs på lånebeloppet i början av låneperioden. Om låneavgiften är lågt och du inte har tänkt att låna under en lång tid lönar det sig med att hitta en institution med låga uppläggningsavgifter.

Måste ses i sammanhang

Kostnaderna med blancolånet måste ses i sammanhang. Som en generell pekpinne kan man se att räntekostnaderna är det högsta, därefter betalningsavgifter och uppläggningsavgifter. Detta beror till stor del på hur länge du har tänkt att låna pengar. Till exempel om du har tänkt att låna 10 000 kronor i ett år hos Lendo kommer uppläggningskostnaden (950 kronor) utgöra den största kostnaden. Du bör därför alltid räkna samman alla kostnader för lånet baserat på hur längre du tror att du kommer att låna pengarna.