Låna till kontantinsats | Lånapengarinfo.se

Artikler

Låna till kontantinsats

Drömmer du om att ta flytta och på så sätt ta nästa steg i livet? Har du hittat ditt drömboende men har inte de pengar som krävs? Ditt drömboende kan bli ditt även om du för tillfället inte har den ekonomi som krävs. Det finns nämligen en möjlighet att ta lån till hela kostnaden för ditt boende. Det vanliga är att man själv betalat kontantinsatsen med pengar som man redan sparat ihop. Att du inte har pengar till din kontantinsats utgör dock inte nödvändigtvis ett hinder för att du inte ska kunna köpa ditt eget boende. Idag finns det nämligen möjlighet för dig att även låna kontantinsatsen. På så sätt kan ditt drömboende bli ditt redan idag samtidigt som du kan betala tillbaka lånet vid ett senare tillfälle då du har bättre ekonomiska förutsättningar.

Vilka regler gäller vid lån av en kontantinsats?

Enligt svenska regler får du ha bolån upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % får man betala själv, alternativt ta ett lån där bostaden inte verkar som säkerhet för denna del av lånet. Med kontantinsats avses således differensen mellan summan av köpet och summan av lånet. Dessa regler gäller dels nya lån, dels eventuella utökningar av redan existerande lån. Detta innebär alltså att du i regel på egen hand ska ha sparat ihop pengar till din kontantinsats. Hos vissa långivare är det dock inget krav att du på egen hand sparat ihop pengar till din kontantinsats. I dessa fall kan även pengarna till kontantinsatsen vara lånade.

Hur tas ett lån till en kontantinsats?

Lån till kontantinsats kan tas med ett privatlån. Detta innebär att privatlånet inte fungerar som säkerhet för denna del av lånet. Det är alltså inte ett lagstadgat krav på att betala kontantinsatsen. Att man kan betala kontantinsatsen kan dock vara en policy bland olika långivare. Det finns dock som sagt en möjlighet att låna till kontantinsatsen. Ett lån till kontantinsatsen kan exempelvis tas av en annan långivare. Ett sådant lån kallas för blancolån. Ett blancolån har som regel högre ränta än andra lån där det finns en säkerhet för lånet. Lån för kontantinsatser kan behöva amorteras snabbare än det ursprungliga lånet.

Att tänka på vid lån av en kontantinsats

För det mesta krävs det en kontantinsats för att kunna få lån men idag går det att ta lån till kontantinsats hos de flesta banker och andra långivare. Räntan kan dock vara något högre vid lån av kontantinsats jämfört med bolånet, vilket är ganska självklart då den delen egentligen skulle varit finansierad av låntagaren med sparade pengar. Eftersom räntan kan vara något högre vid lån av kontantinsats bör man som låntagare diskutera med olika banker för att få en ränta som både låntagare och långivare är överens om. Vid amortering är lånet av kontantinsatsen i regel de pengar som först betalas av. Det är även för dig som låntagare mest förmånligt att först betala av pengarna till kontantinsatsen då denna ränta i regel är något högre än för bolånet. Även om man kan ta lån till kontantinsats bör man tänka sig för både en och två gånger eftersom det innebär att du som låntagare inte har någon ekonomisk buffert om något skulle hända. Skulle det till exempel krävas en reparation av något i bostaden så är du relativt låst till att låna mer för att lösa dina problem och det kan ha allvarliga följder. Att själv försöka spara till en kontantinsats innan man köper ett hus är därför att rekommendera istället för att hamna i en lånespiral för att klara ditt boende.