Hur mycket får jag låna? | Lånapengarinfo.se

Artikler

låna pengar

Hur mycket får jag låna?

När det krisar

Oförutsedda utgifter, eller ett projekt som kostar mer än man för tillfället har råd med, kan lätt bli till hinder och med fel ekonomiska upplägg blir saker och ting onödigt krångligt. Ibland finns det saker och ting som man helt enkelt inte kan komma undan, kanske går vattenberedaren sönder helt oväntat eller bilens bromsar? Oavsett anledningen till varför det stundom kan krisa i ekonomin är det alltid av stor vikt att väga sina alternativ för att lösa situationen på bästa smärtfria sätt.

En god relation till en bank eller låneinstitut är A och O när det kommer till att låna pengar under en kort tid men även självklart under längre tid. Det finns dock alltid farhågor att känna till när man sätter igång en lånprocess, bland annat är det många gånger stor skillnad mellan olika aktörers villkor och man gör därför som låntagare bäst i att jämföra och analysera upplägg innan man går vidare. Vill man exempelvis köpa en bostad, ny bil eller åka på en drömsemester, men inte har den fulländade budgeten, bör man se över sina alternativ noggrant.

Skillnader mellan aktörer

Summan man idag kan låna som privatperson baseras allt som oftast på en individuell analys av lånesökarens ekonomi. Men man bör definitivt känna till att sättet dessa analyser utförs, samt under vilka former, faktiskt kan skilja stort mellan olika banker och låneinstitut på marknaden. Det finns aktörer som erbjuder ett lägre lånetak, men kanske mindre omkostnader, och andra lite högre lånesummor till lite dyrare kostnad. Uppläggen varierar och det är alltid en fråga om syftet med lånet eftersom vissa saker kanske är så akut att avgifter och räntor spelar mindre roll medan andra saker är mer genomtänkta rent långsiktigt och därför inte accepterar samma omkostnader. Det ska nämnas att oseriösa aktörer tyvärr nästan alltid existerar inom de flesta typer av branschen och så även inom finansvärlden, även om den kontrolleras noggrant. Att vara uppmärksam och läsa på om banken eller låneinstitutet är alltid en fördel för den som vill säkerställa seriösa låneavtal.

På den skandinaviska lånemarknaden finns flera intressanta aktörer för den som vill låna till att köpa allt från fordon och bostad till att betala tillbaka skulder för att nämna några vanliga lånebehov. Bank Norwegian är precis som flygbolaget känt att vara rimliga i sin prissättning oavsett om det gäller en bekväm flygstol eller ett banklån. Deras lån och krediter kan användas till det man själv önskar och möjligt lånebelopp ligger från 5 000 kronor ända upp till hela 500 000 kronor. I detta fall är dock avgifter och räntor tämligen låga och gynnsamma även om deras högsta möjliga lånebelopp är större än många konkurrenters.

Låna smidigt online

I takt med att samhället blivit mer och mer uppkopplat har även den här typen av ekonomiska ärenden i allt högre grad börjat administreras på nätet. Dagens banker använder sig av nätet för att nå sina etablerade kunder men även för att informera potentiella låntagare om upplägg, räntor och speciella aktiviteter. Man kan ansöka om lån i olika former direkt på låneinstitutens -samt bankernas webbplatser genom att signera med sin personliga e-legitimation.

När ärendet hanterats färdigt får man som lånesökare besked direkt online och överföringen av de lånade pengarna sker vanligtvis kort därefter. Det tar alltså betydligt snabbare att sköta den här typen av ekonomiska ärenden via nätet än inne på bankkontoret. Tidigare nämnda Bank Norwegian tillsammans med andra kända nätaktörer som till exempel Lendo och Remember har på allvar insett vikten vid att kunna erbjuda lån på ett smidigt och tidsriktigt sätt. Det går helt enkelt idag att låna till något direkt via mobilen oberoende var man befinner sig.

Individuellt lånetak

Den som är i behov av likvid kan alltid ansöka om ett visst önskat lånebelopp då bankerna alltid gör sin egen utvärdering av lånesökarens ekonomiska situation först för att säkerställa en seriös förmåga att betala tillbaka pengarna. Vilka villkor och regler som gäller för att besluta det slutgiltiga beloppet som kan lånas ut, samt till vilken ränta, är olika mellan vardera bank eller låneinstitut. Ett tips är dock att alltid utgå från att en låneansökan inte bör överstiga 90 % av ens totala inkomst på ett år.

Många banker och låneinstitut erbjuder dessutom särskilda typer av lån, helt inriktade mot en typ av investering så som MC-lån eller Bostadslån. Precis som vid vanliga privatlån sätts ränta och lånebelopp individuellt beroende på låneansökarens ekonomiska situation. Även åldersgräns kan variera mellan olika låneaktörer, men i Sverige är det minst 18 år som gäller.