Billiga Billån | Låna till bil

Artikler

lån til bil

Billån

Att köpa en bil är nästan alltid en stor affär, förmodligen en av de största affärerna i livet. Köp av en bil, en bostad, en båt eller en sommarstuga är några av de där affärerna man bara gör några gånger i livet och som involverar väldigt stora summor. Det är därför klokt att noggrant tänka igenom ett köp av en bil, oavsett om det gäller införskaffandet av en helt ny bil eller av en begagnad. När man köper en bil kan det ofta vara svårt att finansiera hela köpet på egen hand, eftersom det många gånger handlar om mycket stora summor. De allra flesta väljer att ta ett lån för att finansiera bilen, och den totala kostnaden blir då endast räntan och den eventuella värdeminskning som kan uppstå vid försäljningen av fordonet när den dagen kommer. Oavsett om du köper en bil av en bilhandlare eller privat är det som regel inga problem att ta ett lån som hjälper till med finansieringen.

Det finns många olika sätt att låna pengar till en bil. Precis som när det gäller lån i övrigt finns det möjlighet att låna pengar via de stora traditionella bankerna, men det finns även mindre låneinstitut som erbjuder billån till förmånlig ränta. Det finns fördelar och nackdelar både med att låna från de större bankerna och att låna från en mindre organisation, och du gör klokast i att samla in information från flera håll och väga de olika lånens krav och specifikationer mot dina egna förutsättningar för att hitta bästa möjliga lösning i just ditt fall.

Räkna med att bilen förmodligen minskar i värde

Man brukar säga att en ny bil minskar med 10 % i värde redan när du kör ut den genom bilförsäljarens dörr. Det må vara något överdrivet, men faktum är att de flesta fordon, och speciellt nyare bilar, ofta minskar i värde i takt med att åren går och bilen används. Det är därför viktigt att tänka på bilens värdeminskning i samband med köpet, speciellt om du väljer att finansiera köpet med hjälp av ett lån. En värdeminskning gör att du får mindre pengar för bilen den dag du säljer den, även om summan pengar du lånar för att finansiera köpet är konstant. Detta är en viktig aspekt att väga in när du står i begrepp att teckna ett billån, och de flesta seriösa långivare har med detta i sina kontrakt och kan hjälpa dig att få grepp om hur du bör tänka för att undvika att förlora alltför mycket pengar i det långa loppet. Att ha ett billån som betalas av på runt 5 – 10 år rekommenderas därför rent generellt, eftersom du då oftast har betalat av hela lånet den dagen du vill sälja bilen och undviker därmed att fortsätta betala av på ett lån för en bil som du inte längre har i din ägo.

Ta hand om din bil och maximera andrahandsvärdet

Om du har valt att finansiera din bil med ett billån och vid försäljning endast får ut 50 % av bilens värde blir du ändå återbetalningsskyldig för hela summan som du lånat, inklusive de 50 % som bilen har förlorat i värde. För att undvika ett sådant scenario är det smart att göra allt du kan för att minimera bilens värdeminskning. Rekommenderas är att ta hand om sin bil och genomföra regelbundna servicekontroller och försäkra sig om att bilen hela tiden är ren, fräsch och fungerar som den ska. På så sätt kan du till viss del påverka värdeminskningen och förhindra att den drar iväg alltför mycket. Genom att ta hand om din bil noggrant redan från första dagen kan du en dag sälja den vidare utan att förlora allt för mycket pengar, vilket är extra viktigt för den som finansierat bilen genom ett billån.

Ett annat sätt att försena och minimera värdeminskningen är att redan från start tänka på att köpa en bil med så stabilt andrahandsvärde som möjligt. Vissa bilar är av märken och modeller som åldras bättre och stabilare än andra och detta kan vara värt att tänka på redan när du köper bilen. Efterfrågan på andrahandsmarknaden svänger dock regelbundet och kan vara svår att förutsäga, speciellt eftersom du förmodligen inte tänker sälja din bil förrän om flera år, men vissa märken och modeller har som regel visat sig vara mer motståndskraftiga mot värdeminskning. Titta på hur det sett ut på andrahandsmarknaden de senaste åren för just det bilmärke du står i begrepp att köpa, så får du en idé om hur värdeminskningen kan komma att se ut även för din bil.

Den som är mycket orolig för värdeminskning av bilen gör klokt i att välja en begagnad bil redan från start, eftersom begagnade bilar som regel minskar mindre i värde än hela nya bilar. En ny bil minskar snabbare i värde än en begagnad. Prata med din bilhandlare och din långivare för tips och råd för hur du bäst undviker att förlora pengar på ett bilköp, och för hur du minimerar och försenar värdeminskningen i just ditt fall.

Krav och villkor från olika långivare

Olika banker och låneinstitut har olika krav och specifikationer på sina lån, och det är som alltid viktigt att läsa det finstilta och vara noga insatt i vad som krävs av dig som låntagare, men också vad långivaren har för skyldigheter och rättigheter. Speciellt när det gäller lån av lite högre belopp, vilket ofta är fallet när det gäller lån för att finansiera bilköp, är det viktigt att veta vad båda parter kan och får göra inom lånets ramar. Vissa banker och låneinstitut ger enbart lån för bilköp om du köper bilen via en auktoriserad bilhandlare som till exempel Santander Consumer som kräver att ny bil ska köpas från auktoriserad handlare. De lånar ut till både nya och begagnade bilar men till 80 % av bilens värde och återbetalningstiden för lån på ny bil är 7 år och för en begagnad 6 år. Bilen får inte vara äldre än 20 år när lånet är slutbetalts. Ikano har inget krav på var du köper bilen men de kräver medsökande om lånet är över 200 000 kronor och deras återbetalningstid ligger mellan 3 – 12 år. Dock har de satt en gräns vid att lån upp till 50 000 kronor ska vara betalda innan 6 år. Så det lönar sig att jämföra de olika låneinstituten.

Vissa bilhandlare har avtal med banker och långivare där du får lite förmånligare ränta. Du kan som köpare vinna på att ta del av dessa avtal och samarbete mellan långivare och bilhandlare, men det kan vara klokt att se över alternativen på egen hand för att se om du kanske eventuellt får ännu bättre förmåner via en tredje part.

När du lånar pengar till en bil ser många långivare gärna att du har en egen kontantinsats på antingen 10 % eller 20 % av bilens värde som Santander Consumer. Ofta kan du få lägre ränta och bättre lånevillkor om du har en större kontantinsats. För långivarens skull innebär en kontantinsats ett skydd mot värdeminskning av fordonet och en försäkring om att de kommer att få tillbaka hela det utlånade beloppet, eftersom bilen fungerar som säkerhet mot lånet.