Båtlån | Lånapengarinfo.se

Artikler

Båtlån

Många svenskar drömmer om att äga en egen båt, som ofta ses som den ultimata friheten och inger en känsla av lyx. Oavsett om det rör som en mindre båt eller en större yacht, med plats för flera personer att sova och semestra på, är en båt alltid något extra som tillför vardagen något utöver det vanliga. Men en båt är ingen billig investering om du inte tänkt dig en roddbåt, och få svenskar har råd att finansiera ett båtköp helt på egen hand. Därför finns det flera olika sätt att få hjälp att finansiera ett köp av en båt, oavsett storlek och utseende. Många banker och låneinstitut erbjuder speciella båtlån som är skräddarsydda för just båtköp. Här erbjuder bland annat Santander Consumer båtlån till 65 % av värdet och sen beror lånets storlek på om båten är under eller över 7 meter. Det styr även räntan där en större båt ger lägre ränta och räntan som erbjuds är mellan 5,15 – 5,65 %. De erbjuder en återbetalningstid på upp till 15 år.

Det kan också fungera att ta ett vanligt privatlån eller blancolån, vilket de flesta låneinstitut som Bank Norweigan och Re:member erbjuder som ett båtlån med lån upp till 500 000 kronor. Prata med din bank och olika låneinstitut för att se vilken lösning som passar just dig och din situation bäst.

Genom att ta ett lån för att finansiera ett båtköp blir den totala kostnaden i slutändan endast räntan och den eventuella värdeminskning som kan uppstå vid en försäljning av båten när den dagen kommer. Oavsett om du köper en ny eller begagnad båt, och om du väljer att vända dig till en auktoriserad båthandlare eller köper av en privatperson kan du som regel få hjälp med finansieringen även om villkoren kan variera. En ny båt är ofta också dyrare och kräver högre försäkring än en begagnad båt som har några år på nacken, och även märke och modell samt naturligtvis storleken på båten spelar in och avgör vilka villkor som sätts upp för ditt båtlån, som nämnts ovan. Många banker och låneinstitut har idag mycket förmånliga ramar för just båtköp, vilka har uppstått i takt med att allt fler svenskar väljer att köpa en båt och de vanliga blanco- och privatlånen inte alltid täcker eller räcker till för den typen av köp. Ett speciellt båtlån kan då vara att föredra.

Båten minskar förmodligen i värde över tiden

Båtar, precis som bilar, minskar i regler i värde över tiden. I takt med att du använder båten slits den, och väder och vind sätter sin prägel. När du tar ett båtlån är det viktigt att tänka på just värdeminskningen, eftersom det gör att du får mindre pengar för båten den dag du väljer att sälja den, även om summan som du lånat för at finansiera båtköpet är densamma. Detta är en viktig aspekt av ett båtköp och något som de flesta seriösa långivare kan informera dig om och som ni kan ta upp i diskussionen runt lånet. Genom att redan tänka på försäljningen av båten innan du ens har köpt den kan tyckas överdrivet, men för att inte förlora för mycket pengar i det långa loppet är det smart att ligga steget före i det här fallet.

Värdeminskningen på båtar av mellanstorlek ligger generellt sett runt 10 – 20 % under de första 5 åren, men exakt hur mycket värdet förändras beror naturligtvis på hur mycket båten vistas i vatten respektive på land, samt hur mycket slitage väder och vind medför. Naturligtvis påverkar också båtens märke och modell samt hur mycket du använder båten. En båt som ligger stilla i hamn slits inte på samma sätt som en båt som rör sig mycket, även om ett allt för stillastående liv inte heller är att rekommendera för en båt. Det kan medföra en annan typ av slitage som kan vara nog så väsentlig för båtens värde. Ta en titt på andrahandsmarknaden för just den modell och märke som du står i begrepp att införskaffa, för att få en hint om hur värdet ser ut att förändras över tid på just den typ av båt som du tänker köpa. Det kan också skilja i värde om en båt säljs på vintern respektive sommaren, och även om det kan vara små skiftningar kan det ändå vara en viktig aspekt och något att tänka på inför kommande försäljning av båten, eller inför ett inköp.

Vårda båten och maximera andrahandsvärdet

Om du har valt att finansiera ditt båtköp med ett lån och du vid försäljningen endast får ut 50 % av båtens ursprungliga värde så är du ändå som regel återbetalningsskyldig för hela beloppet som du lånat plus att du har förlorat de 50 % som båtens förlorade värde står för. Detta är naturligtvis ingen önskvärd situation och olika lånevillkor kan se olika ut, så var noga med att läsa det finstilta när du skriver på papper för ditt båtlån.

För att undvika ett scenario där båten tappar allt för mycket i värde är det smart att redan från början göra allt du kan för att minimera bilens värdeminskning. Ett relativt lätt och smidigt sätt för att hålla värdeminskningen inom rimliga gränser är att genomföra punktliga och grundliga servicekontroller, och hela tiden försäkra sig om att båten är fräsch, hel och ren både på insidan och utsidan. Detta gör att du kan hålla bilens värde relativt intakt under årens lopp och förhindra att värdet sjunker alltför drastiskt. Genom att säsong efter säsong ta hand om din båt lägger du en god grund för att en dag kunna sälja båten utan att förlora allt för mycket pengar, vilket är extra viktigt om du tagit ett lån till hjälp för att finansiera båtköpet. Att noga ta hand om den båt du har köpt är en god investering för framtiden.

Ytterligare ett sätt att minimera och försena värdeminskningen på båten är att redan från början tänka på att köpa en båt med så stabilt andrahandsvärde som möjligt. Precis som när det gäller bilar har vissa märken och modeller bättre andrahandsvärde än andra, och vissa båtar åldras något skonsammare än andra. Efterfrågan på andrahandsmarknaden är naturligtvis inte statisk och kan förändras under årens lopp, och kan därför se annorlunda ut den dagen du står i begrepp att sälja båten, men genom att titta på hur läget ser ut nu kan du få en fingervisning om hur mycket du kan tänkas få för din båt den dagen du väljer att sälja den. Olika märken och modeller tenderar att minska i värde i olika takt, och det kan vara värt att ha i beaktande när du väljer att köpa en båt.

Ny eller begagnad båt – olika förutsättningar

Skillnaden mellan att köpa en helt ny eller en begagnad båt har även det betydelse för värdeminskningen, då en ny båt som regel minskar betydligt snabbare i värde än en begagnad båt. De första åren av en båts liv beräknas värde gå ner så mycket som 10 – 20 %, även om det skiljer sig från märke till märke. Genom att redan idag välja att köpa en begagnad båt kan du komma lite billigare undan med ditt köp och samtidigt undvika att båten du äger minskar allt för mycket i värde under de kommande åren. Prata med din återförsäljare och din långivare för att hitta en lösning som passar dig, din ekonomi och ditt båtliv bäst, och ta del av deras tips och råd för hur du försenar och minskar värdeminskningen till max för just den båten du väljer att köpa.