Vad är en personlig budget | Lånapengarinfo.se

Artikler

lag et budsjett

Vad är en personlig budget

Det är vanligt i näringslivet att skapa en budget, som är en planläggning av den ekonomiska situationen i form av förväntade utgifter och intäkter. För många är det även en fördel att skapa en personlig budget där man har översikt över den egna ekonomiska vardagen. Det är för många viktigt att man prioriterar vad man lägger sina pengar på, så att man lägger det på rätt saker och ser vad man faktiskt har råd med.

Vi ska titta närmare på hur du kan göra din egen personliga budget i den här artikeln.

Ta fram dina utgifter

Det första du bör göra är se över dina månatliga utgifter. Här pratar vi om de fasta utgifterna som el, försäkringar, studielån, TV och internet, huslån och andra utgifter du har i månaden. Men det är även viktigt att ta med TV-licensen, avgift för bil och andra utgifter som kommer en gång om året.

Använd ett Excel-ark eller en budgetkalkyl du kan hitta på nätet och lägg in alla utgifter där. På så vis kan du se vad och hur mycket du ska lägga ut varje månad. Du kan även skapa en budget där utgifterna visas varje månad. Många lägger en prioriteringslista där utgifter som måste betalas är först på listan medan nederst är utgifter som till exempel frisör, möbler eller kläder.

Se hur mycket du får över

När alla utgifter är summerade är det viktigt att du har en buffert i förhållande till intäkter. Generellt kommer du alltid att överstiga budgeten, då det alltid finns saker du inte tagit med i beräkningen, som oförutsedda utgifter.

Därför är det viktigt när du sätter dit inkomsten i budgeten att du har något att gå efter. Avsätt gärna pengar som blir över till sparande, eller budgetera sparande om du verkligen har ambitioner att spara.