Minska skulden | Lånapengarinfo.se

Artikler

tips for å redusere gjelden

Minska skulden

Kämpar du med många skulder och det aldrig verkar minska? Svenskar är flitiga att låna pengar, så om du har behov att minska dina skulder är du inte ensam om det. Men finns det egentligen något annat sätt än att betala tillbaka pengarna man lånat? Vi ska titta närmare på några tips hur du kan minska skulderna.

Skuldfinansiera den dyra skulden

Det första man bör göra för att minska skulden är att skuldfinansiera dyra skulder såsom kreditkort eller dyra blancolån. Det kommer inte ta bort skulden, men när man skuldfinansierar tar man ett nytt lån med lägre ränta för att betala av den gamla skulden. Det gör att man betalar mindre ränta i månaden och överskottspengarna kan man till exempel använda till att betala amorteringar istället. Då blir man skuldfri snabbare än om man inte skuldfinansierar.

Vänta med studielånet

Om du har studielån från tiden du studerat lönar det sig att vänta med det och prioritera avbetalning av andra lån. Det beror på att det finns fördelaktiga villkor i samband med studielån och de låga räntorna. Du kan söka studielån i flera år med befrielse från betalning medan du prioriterar avbetalning av andra dyrare lån.

Prioritera skulden!

Det absolut bästa tipset när det kommer till att minska skulden är att göra det enda som fungerar – nämligen att betala det man lånat. Att inte ta dig råd till dyra semestrar eller renovering av hemmet när du redan har skulder. Då måste man hålla tummen rätt i mun och inse att skulderna måste betalas innan man åtar sig något annat.

Prata med dina fordringsägare

Det är inte säkert att behöva betala skulden måste kännas så jobbigt. Allt du behöver göra är att du kontaktar fordringsägarna, där ett telefonsamtal kan göra att du kan få minskad ränta och även då skulden. Man ser tydliga exempel på fordringsägare och banker som är villiga att hjälpa kunder som tar kontakt och berättar att de har betalningsproblem.

Ta inte på dig fler skulder

Ett typiskt exempel på någon som sliter med skulder är att de tar på sig nya lån eller använder kreditkort om och om igen för att täcka kostnaderna i vardagen. Även om man tycker det är en enkel lösning är det självklart en dålig idé. För i det stora hela kommer du att få mer skulder att tampas med i framtiden – och drömmen om ett skuldfritt liv är borta.

Sälj något för att betala av skulden

Det kanske inte möjligt för familjen att ha två bilar längre, så att den ena bör kanske säljas för att betala av på skulden? Eller finns det andra saker som är ‹‹överflödiga›› och kan offras till avbetalningen? Det är enkelt att bli av med eller minska skulden på genom att sälja något man kanske kan klara sig utan, och det finns nog många svenskar som bör se den här lösningen.