Vad är en kreditupplysning? | Lånapengarinfo.se

Artikler

sjekk av kreditt

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning betyder kort och gott att ekonomin kollas upp. En kreditupplysning kan göras av privatpersoner eller företag. Kontrollen utförs vid tillfällen där en person eller företag har sökt om ett lån, en kredit eller abonnemang där du betalar en produkt eller tjänst i efterhand (till exempel telefonabonnemang). Företaget som gör en kreditupplysning (såsom banker, telebolag med flera) måste ha en giltig anledning för att utföra upplysningen. Till exempel kan banker göra en kreditupplysning när du söker ett lån, men de har ingen anledning att göra det när du öppnar ett konto eller annat som inte innebär kredit.

När du får en kreditupplysning bör du få en kopia av den informationen som ges om dig. I två exemplar ska det påvisas vem som utfört upplysningen (till exempel banken du sökt lån hos).

Detta är upplysningen som uppges

Själva upplysningen är tillgänglig för allmänheten och kan användas av bland annat kreditupplysningsbolag. Det inkluderar skatteberäkning, inkomst, skatt, momskod och beräkning av din bruttointäkt och eventuella egendomar du har registrerade. Om du är näringsidkare (har ägandeskap eller styrelseplats) uppges också i kreditupplysningen. På den sista punkten varnar experter om du har någon befattning i ett företag med svår ekonomi eller har ekonomiska svårigheter som gör företaget mindre kreditvärdig. Det kan påverka din egen kreditvärdighet.

Upplysningen i en kreditupplysning innefattar annars din folkbokförda adress, samt om du har inkassokrav som pågår eller betalningsanmärkningar. Det sistnämnda har blivit ett stort problem i Sverige, där många inte kan eller får ta lån på banken. Betalningsanmärkningar betyder normalt sett att man inte kan eller får lov att ta lån eller krediter. Skuldebrev kan också synas i en kreditupplysning. Som med betalningsanmärkningar ska de raderas efter den avtalade tiden av betalningsanmärkningen uppger.

Vem kan göra en kreditupplysning?

Som nämnt ovan ska det finnas en anledning till en kreditupplysning, vilket i sin tur måste innebära ett kreditelement inblandat. Det betyder i stort sett att banker eller telekommunikationsbolag som har behov av det. En arbetsgivare har inte rätt att göra en kreditupplysning på dig. Undantag är om en anställd ansöker om ett lån.

Du kan när som helst göra en kreditupplysning av dig själv. Det kan du göra på nätet där det finns kreditupplysningsbyråer, mot att du betalar en avgift för de skriftliga upplysningarna du tar emot. Ska du söka lån kan det vara en bra idé så att man kan kolla så att upplysningen stämmer. Det kan till exempel vara så att det finns en betalningsanmärkning som egentligen ska tas bort. Det händer nämligen att dessa ibland glöms bort.

Kreditupplysning görs automatiskt

Förr gjordes kreditupplysning manuellt av en tjänsteman på banken. Idag görs det automatiskt om de inte använder kreditupplysningsbyråer som gör den tjänsten åt dem. Till exempel använder Komplett den automatiska lösningen som erbjuds av Bisnode.

Söker du kredit från Komplett, är kreditvärderingen anpassat just för det ändamålet. Resultatet av den automatiska kollen bestämmer dom du får kredit beviljad och hur hög den blir för just dig (idag upp till 400 000 kronor utan säkerhet). Komplett driver också stor online-butik, där eventuella kreditköp automatiskt leder till en kreditupplysning.

Vad betyder det för kunderna?

För kunderna betyder det att alla sökande, även om det är ett lån, kreditkort, brukskredit, avbetalning eller liknande att det går betydligt fortare. Därmed kan krediten beviljas mer eller mindre direkt efter att man sökt.

Det negativa är med den automatiska kreditupplysningen är att vissa förändringar inte syns i systemet. Dessa faktorer kan påverka både om du får beviljat ditt lån, hur stort lån du får och hur räntan slutligen blir.

Därför måste du uppdatera din bank!

Om du nyligen fått löneförhöjning, blivit skuldfri, fått hobbyintäkter, hyresintäkter eller liknande kan det hända att det inte är registrerat hos kreditupplysningsbyrån. Som nämnt i avsnittet ovan kan dessa faktorer spela stor roll till bättre räntor och kan göra stor skillnad när du ska söka lån eller kredit.

Därför bör du alltid se till att en uppdaterad kreditupplysning på dig själv och inkludera i din ansökan. Du kan också skicka det separat till banken, samtidigt som du anger ändringar i din personliga ekonomi. Det är speciellt viktigt för att få så låga räntor som möjligt hos låntagare där räntan bestäms utifrån individuell nivå (till exempel blancolån eller konsumentkrediter).

Du kan välja bort kreditupplysning

Du kan välja att spärra kreditupplysning på dig själv så att ingen annan kan göra en kreditupplysning på dig. Det görs helt enkelt genom att skriftligen begära det hos kreditbyråer. Bland annat UC i Sverige spärrar ditt personnummer så ingen kan använda ditt personnummer mot dig.

Konsekvenserna är att du inte får lån, kredit eller abonnemang, men det är också poängen för de flesta. Den vanligaste orsaken till att någon ber om att få bli spärrad är att de blivit utsatt för ID-kapning. Därmed kan inte ID-tjuven använda ditt personnummer och inte heller ta några lån eller krediter i ditt namn.