Läs detta innan du köper en begagnad bil | Lånapengarinfo.se

Artikler

Läs detta innan du köper en begagnad bil

Det finns ungefär 50 000 begagnade bilar till salu här i landet, och totalt säljs det en miljon om året. Djungeln av begagnade bilar kan vara svårt att hitta i, med chanser för både fynd och grisen i säcken.

Se upp för svindlare!

På försäljningssidor som Blocket.se händer det att små och stora svindlare håller på med skumma affärer. Blocket blir bättre på att avslöja ligister, men du bör alltid vara uppmärksam. Det finns flera metoder och svindlare, de värsta är de som lurar dig på pengar.

Falska säljare kan försöka få dig att betala deposition eller en viss summa i förhand. Ofta lockar de med ett jättebra erbjudande och påstår att de säljer billigt för att de behöver pengar snabbt. Är erbjudandet för bra för att vara sant, så är det i regel också det. Det finns också tillfällen där falska säljare ber om uppgörelse i kontanter, möter köparen och hotar till sig pengarna. Var även uppmärksam på att det finns svindlare som säljer andras bilar på nätet också. De kan ha fått tag i kopior av ägandebeviset som de presenterar som bevis på ägandeskap på bilen. Kolla alltid vem som äger bilen på Transportstyrelsens hemsida.

Undvik att köpa någon annans skuld

Du bör kolla om det finns panträttigheter på bilen innan du köper en bil. Om en bank har tagit bilen som säkerhet sitter du med ett betydligt större problem om du inte upptäckte det innan köpet genomfördes. I värsta fall gick bilen på exekutiv försäljning och du måste korrigera anspråket mot den personen som sålde den. Det är oftast mycket svårt att få tillbaka sina pengar vid sådana tillfällen.

NAF-test och EU-godkännande

Den begagnade bilen bör ha både EU-godkännande och NAF-test. EU-godkännande är en kontroll på att bilen möter säkerhetskraven, men de utför ingen genomgående undersökning av kvaliteten på bilen. Ett NAF-test är en mycket noggrann kontroll av bilens tekniska kvalitet. Testet upptäcker fel och brister och ger dig en uppfattning om det eventuella dyra reparationer eller förbättringar. Ju dyrare en begagnad bil är desto viktigare är ett NAF-test. Notera också att NAF erbjuder två olika tester, den ena mer grundligare än den andra.

Undvik en begagnad bil som inte är väl omhändertagen

Bilen bör ha fått regelbunden service, något du kan titta i servicehäftet som ska följa med bilen. Har tidigare ägare tagit väl hand om bilen så slipper du stora överraskningar. Kolla även om bilen varit inblandad i någon olycka eller genomgått någon större reparation. Du vill inte ha en bil som måste åka till verkstaden ofta. Bilar som inte fått regelbunden service kan betyda att du mister garantin och klagomål till säljaren om det skulle vara fallet.

Lyssna på erfarna bilfolk

Om du inte kan särskilt mycket om bilar kan du ta med dig någon kunnig person när du ska provköra bilen. De bör undersöka om bilen har rostskador, om den har konstiga motorljud eller annat mekaniskt fel, att trippmätaren stämmer överens med övrigt tillstånd, och mycket mer. En som kan bilar kan också spara dig många framtida utgifter.

Var noga med att ha en försäkring

Alla bilar måste ha en trafikförsäkring innan de får rulla på vägarna. När du provkör är det vanligen nuvarande ägares försäkring som gäller. Efter att köpet är genomfört, och du ska hämta bilen, bör du ha skaffat en egen försäkring. Se till att skaffa den typ av försäkring som din begagnade bil bör ha. Bilar som är värda under 50 000 kronor behöver normalt sett ingen vagnskadeförsäkring.