9 tips för att undvika inkasso | Lånapengarinfo.se

Artikler

9 tips för att undvika inkasso

Har du en obetald räkning eller fått ett inkassobrev i brevlådan? Om det är fallet är det inte för sent att göra något åt det och man behöver inte sticka huvudet i sanden direkt. De flesta är förvirrade över skillnaden över inkassobrev och inkasso. För det första får du ett varsel om försenad betalning och om du inte betalar kravet går det vidare till inkasso.

Med andra ord finns det möjlighet att undvika att det går så långt även om man kanske tror det är försent. Här kommer våra bästa tips och råd för att undgå inkasso även om man fått påminnelse i posten eller förväntar sig en.

Betala dina räkningar

Det enklaste tipset är det självklara, men det finns kanske några som behöver lite hjälp att förstå. Om man betalar sina räkningar i tid undviker man inkassokrav. Så enkelt är det – och därför bör man inte beställa tjänster eller varor utan att betala i förskott.

Kan du låna pengar för att betala dina räkningar?

Om du vet att du kommer att få mer pengar i framtiden, men har räkningar som måste betalas, så kan en kortsiktig lösning vara att betala dem med ett privatlån (se här för en översikt av aktörer) eller ett kreditkort. Då undviker du inkasso och allt vad det innebär, och får i stället betala lite mer i ränta och avgifter.

Vänta inte på påminnelsen

Bolag har ingen skyldighet att skicka påminnelser om försenad betalning, även om de flesta svenska bolag ändå gör det. De kan nämligen skicka ärendet till inkasso direkt efter förfallodatumet passerat. Det är därför viktigt att du inte väntar på påminnelsen. Många gör det och följden blir ett inkassobrev i brevlådan.

Ha alltid en buffert

En viktig lärdom många lär sig för sent är hur bra det är att ha lite extra pengar på kontot. Man bör alltid sätta undan lite pengar så att man har om oförutsedda situationer uppstår. Då undviker du inkasso och kronofogden med betalningsanmärkningar.

Är inkassobrevet riktigt?

Det första man bör göra när man får ett inkassobrev är att kolla så att det stämmer. Du kanske inte har beställt den produkten eller tjänsten, eller rentav redan betalt den. I många fall har det skett ett missförstånd och då kan man kontakta inkassobolaget eller de som kräver pengarna. Det kan visa sig att det har skett ett misstag.

Inkasso utan inkassobrev?

Många upplever att de fått ett betalningskrav och inkasso även om de inte fått något skriftligt inkassobrev. Detta är olagligt, och du behöver då inte betala kravet. Du ska nämligen få ett inkassobrev i posten innan inkassot.

Om du inte klarar av att betala…

Det kan löna sig att bita i det sura äpplet och be om att få låna pengar av vänner eller familj. För om du lånar av dem, slipper du räntor, avgifter och andra kostnader som tillkommer obetalda räkningar.

Prata med inkassobolaget

Om du har fått inkassobrev eller inkassokrav, är det ingen bra idé att strunta i det. Du måste ta kontakt med inkassobolaget eller företaget du köpt varan eller tjänsten från, och fråga om en avbetalningsplan. Det kan räcka med ett samtal.

Gör rätt för dig så fort som möjligt

Om du inte betalar kravet från inkasso, går det till Kronofogden och du får en betalningsanmärkning. Den hindrar dig från att kunna ta ett lån i en bank oavsett om det handlar om ett bolån eller ett blancolån. Det hindrar dig även att kunna få ett kreditkort, mobilabonnemang och handla på faktura. Därför är det viktigt att du betalar kravet från inkasso så slipper det gå vidare till kronofogden och en betalningsanmärkning.