Thorn | Lånapengarinfo.se

Thorn

thorn minilån

Nyckeltal

Effektiv ränta:12,91%
Lånebelopp:10 000 – 100 000
Löptid:6 år
Ålderskrav:21 år
Lönekrav:125 000

Thorn PrivatFinans är en del av Thorn Svenska AB. Thorn lanserades 1970 och är känt för att finansiera köp framför allt inom tekniksektorn. Företaget har sitt säte i Solna.

Lån utan säkerhet

Hos Thorn PrivatFinans kan den kund som är över 21 år gammal låna 10 000 – 100 000 kronor. Löptiden är på 12 – 72 månader och kunden får själv bestämma återbetalningstiden. Vid en låneansökan gör banken en individuell kreditprövning, som sedan ligger till grund för hur mycket kunden får låna och till vilken ränta. I nuläget ligger årsräntan på 9,90 – 21,60 procent. Den effektiva räntan bestäms utifrån låntagarens privatekonomi och önskat lånebelopp.

Uppläggningsavgiften ligger på 495 kronor, oavsett lånebelopp. Den månatliga avbetalningsavgiften på lånet beror på vilket belopp kunden lånar och vilken löptid lånet har, men den minsta summan att betala per månad är 540 kronor. Dock kan kunden själv i stor utsträckning påverka hur mycket han eller hon delbetalar varje månad. I månadsavgiften ingår amortering och ränta, samt en aviavgift på 39 kronor, alternativt en administrationsavgift för autogiro på 19 kronor per månad.

Om kunden emellertid har en tuff månad ekonomiskt, kan han eller hon få två betalningsfria månader under lånets löptid. Det enda villkoret är att dessa två månader inte får infalla under samma kalenderår. Den som väljer att utnyttja betalningsfria månader ska förstås vara medveten om att dessa påverkar löptiden och kreditkostnaden.

Låntagaren kan när som helst be om en betalningsplan, det vill säga en översikt över resterande betalningar, när dessa ska betalas, samt ränte- och avgiftsspecifikation. Denna tjänst är gratis hos Thorn.

Försäkra lånet


Utöver de lån som Thorn erbjuder, finns också försäkringen Trygglån som tillval. Om kunden vill teckna denna kan han eller hon låna upp till 50 000 kronor. Försäkringen ger ett betalskydd som täcker månadsbeloppet om låntagaren blir sjukskriven eller arbetslös. Den täcker upp till 12 månadsinbetalningar i rad. Dessutom ger Trygglån en trygghet till anhöriga om låntagaren skulle avlida, då betalskyddet löser resterande skuld.

Fördelar

De positiva aspekterna med lån från Thorn är många. De mest solklara fördelarna är givetvis att Thorn inte ställer några krav på låntagarens årsinkomst och att ingen säkerhet krävs. Om kunden inte har några betalningsanmärkningar är det bara att köra, med andra ord. Thorn ger också låntagaren själv möjlighet att påverka flera faktorer kring lånet, till exempel löptid och månatlig delbetalningssumma. Denna flexibilitet gör Thorn till ett tilltalande alternativ. Utöver det finns det möjlighet för betalningsfria månader, om kunden skulle hamna i en svår ekonomisk sits. Att kunden dessutom har möjlighet att teckna en försäkring på lån upp till 50 000 kronor, där exempelvis lånet avskrivs om låntagaren avlider, gör att Thorn framstår som ett smart alternativ.

Nackdelar

En betydande nackdel är emellertid Thorns hemsida, som är allt annat än användarvänlig. Informationen på sidan är ytterst knapphändig och det är svårt att få fram till och med grundläggande information, så som fakta om moderbolaget. Den som vill läsa in sig på förutsättningarna för olika lån och eventuellt tillhörande försäkringar får helt klart ägna sig åt lite detektivarbete. Dessutom leder inte alla länkar på sidan till rätt sidor, eller till någon sida alls, vilket ytterligare bidrar till att dra ner betyget.

Fördelar

  • Ingen säkerhet krävs
  • Inga krav på årsinkomst
  • Flexibla lösningar kring återbetalningstid och månadsbelopp
  • Möjlighet till betalningsfria månader
  • Alternativet Trygglån om låntagaren blir arbetslös, sjukskriven eller dör

Nackdelar

  • Svårnavigerad hemsida med knapphändig information

Ansökningsvillkor

Thorn har några få minimikrav som gäller för den som ansöker om lån utan säkerhet hos banken. Den som ansöker måste vara 21 år fyllda, ha ett svenskt personnummer och får inte ha några betalningsanmärkningar. Det finns dock inga minimikrav på årsinkomst.