Ikano Bank | Lånapengarinfo.se

Ikano Bank

Nyckeltal

Effektiv ränta:fra 3,50%
Lånebelopp:10 000 – 350 000
Löptid:12 år
Ålderskrav:18 år
Lönekrav:125 000

Ikano Bank är en del av företagsgruppen Ikano. Förutom Ikano Bank ingår även Ikano Fastigheter, Ikano Bostad och Ikano Försäkring i företagsgruppen. Tidigare var Ikano en del av IKEA, men sedan 1988 är företagsgruppen fristående. Ägarna är emellertid desamma, nämligen familjen Kamprad.

Lån

Ikano Bank erbjuder lån på mellan 10 000 och 350 000 kronor. Löptiden för lånet kan kunden själv avgöra, och tiden ligger på 3 – 12 år. Lån på 50 000 kronor eller mindre har dock en maximal återbetalningstid på 6 år. Ingen säkerhet eller kontantinsats krävs för att låna. Kunden måste vara över 18 år för att kunna låna hos Ikano Bank.

Ikano Bank gör en individuell kreditprövning vid låneansökan, och i samband med denna bestäms räntan på lånet. Räntan baseras på uppgifterna som angetts i låneansökan, hur kunden har skött tidigare krediter, samt den information som Ikano Bank inhämtar från kreditupplysningsföretag. Dessutom påverkar givetvis lånebeloppet räntan. Räntan är således rörlig och ligger på mellan 3,50 – 11,95 %.

Lånen hos Ikano Bank har ingen uppläggningsavgift. Om låntagaren använder sig av betalningar via autogiro tillkommer inte heller någon aviavgift. I annat fall kostar det 25 kronor per avi. Kunden kan när som helst lösa sitt lån i förtid utan någon extra kostnad.

Ansökan om lån kan göras snabbt via nätet eller telefon. I båda fallen får kunden omgående besked om huruvida lånet blivit beviljat eller inte. Godkänns det har låntagaren pengarna på sitt konto inom tre bankdagar.

För den som alltid vill vara säker på att ha en tryggad ekonomi, och veta att han eller hon alltid har råd att betala av på sitt lån, finns försäkringen Ikano Låneskydd som tillval. Det är, enkelt förklarat, en försäkring som hjälper låntagaren med hans eller hennes månadsbetalningar om låntagaren blir sjukskriven eller arbetslös. Ikano Låneskydd kan täcka månadsbetalningarna för lånet i upp till 12 månader. Maxsumman per månad som försäkringen täcker är dock 15 000 kronor. Om låntagaren avlider innan lånet är slutbetalt kan försäkringen lösa hela den resterande skulden, dock max 400 000 kronor. Ikano Låneskydd kostar 8 procent av månadskostnaden, det vill säga amortering och ränta, för det aktuella lånet.

Fördelar

En mycket stor fördel med att låna av Ikano Bank är givetvis bankens renommé. Företagsgruppen Ikano är välkänd och Ikano Bank är en stor aktör. Att Ikano Bank är en seriös och pålitlig bank är tydligt bland annat genom att kunden erbjuds en trygghetsförsäkring till sitt lån. En annan fördel är självfallet att banken inte kräver någon säkerhet av kunden, samt att även den som är så ung som 18 år får lov att låna pengar. Möjligheten till en lång löptid, om så önskas, liksom att lösa lånet i förtid, ger kunden möjlighet att påverka sin finansiella situation i stor utsträckning. Förutom detta är Ikano Banks webbplats enkel att använda och förstå. Själva processen kring lånet förklaras på ett pedagogiskt vis, och kunden kan laborera med lånebelopp och löptid på sidan för att få reda på ungefärlig månadskostnad.

Nackdelar

Nackdelen är att den som vill låna ett större belopp hos Ikano Bank behöver en medsökande. Dessutom ställs det krav på en fast årsinkomst.

Fördelar

  • Individuellt anpassad ränta
  • Avbetalningsperiod på 3 – 12 år
  • Ingen säkerhet krävs
  • Enkel och snabb ansökningsprocess
  • Kunden behöver bara vara 18 år

Nackdelar

  • Fast årsinkomst krävs
  • Lån över 200 000 kronor kräver medsökande

Ansökningsvillkor

Kunden måste vara över 18 år och ha en fast årsinkomst på minst 125 000 kronor. Inga kunder med betalningsanmärkningar godkänns. Den som vill låna över 200 000 kronor måste ha en medsökande, men för lägre summor finns inga sådana krav.